Inicijativa za vođenje pregovora s Vladom SRNJ o finansijskoj saradnji za 2009.-131.sjednica VMBiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH, na danas u Sarajevu održanoj 131. sjednici, je prihvatilo Inicijativu za vodenje pregovora radi zakljucivanja Sporazuma izmedu Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemacke o finansijskoj saradnji u 2009. godini. Razlog za zakljucivanje Sporazuma je osiguranje finansijskih sredstava u ukupnom iznosu od 120 miliona eura, od kojih ce biti finansiran program energetskog sektora IV „Crpna hidroelektrana Vrilo“, u iznosu od 70 miliona eura, te Projekat „Hidroelektrana Cijevna III“, u iznosu od 50 miliona eura. Radi se o zajmu sa sniženom kamatnom stopom koji Kreditna banka za obnovu i razvoj (KfW) odobrava u okviru državne saradnje u oblasti socijalnog i ekonomskog razvoja.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2010. godinu za rješavanje problema radnika koji su u Hrvatskoj ostali bez posla u periodu od 1991. do 1995. godine.

Odlukom se otpuštenim radnicima iz budžetske rezerve odobrava 200.000,00 KM za troškove pravne pomoći u sudskim sporovima.

Ova finansijska sredstva će, u iznosima od po 100.000 KM, biti dodijeljena Udruženju otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske „UGOR“, Jelah-Tešanj,  i Republičkom udruženju radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske državljana BiH/Banja Luka.

Udruženja će izvještaj o utrošku sredstava kvartalno dostavljati Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Vijeće  ministara je donijelo odluke o imenovanju Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u izgradnji.

 U Upravni odbor imenovani su: Jusuf Halilagić (predsjednik), Ministarstvo pravde BiH, Ranko Šakota, Centralna harmonizaciona jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH, Huse Šepić, Centralna harmonizaciona jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH, Boško đukić, Ministarstvo pravde Republike Srpske, i Božana Banduka, Federalno ministarstvo pravde.

U Nadzorni odbor imenovani su Vera Letica (predsjednica), Duško Šain i Aida Jasika.  

Osnovni razlog za donošenje odluka o imenovanju je uspostavljanje strukture koja će upravljati projektom izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole